• KALAU SAKIT BOLEH MOHON TAKAFUL?

    [Read More…]

  • Tips Pilih Kad Perubatan

    Kali ni nak cerita tentang kad perubatan. Sana sini orang sibuk cakap pasal kad perubatan kan.

    Jenis-jenis kad perubatan.

    Kad perubatan ada 2 jenis. Satu yang wujud sebagai manfaat tambahan@rider. Rider ialah istilah yang digunakan dalam industri insurans dan takaful. Satu lagi, yang “standalone”. Maksudnya kad perubatan semata-mata.

    Ciri-ciri kad perubatan.

    A. Kad perubatan sebagai rider
    ~ caruman tak berubah sampai sijil matang.
    ~ caruman tinggi sedikit, kerana ada nilai simpanan di situ.
    ~ kalau menghidap penyakit kritikal, caruman akan datang tak payah bayar sampai suatu tempoh.
    ~ tak perlu diperbaharui seperti kad standalone.

    B. Kad perubatan standalone
    ~ caruman akan berubah. Selalunya setiap 5 tahun. Perubahan caruman ikut kumpulan umur. Cth, umur 30- 35 thn, caruman RM 850 setahun, umur 36 – 40, RM 935 setahun dan meningkat seiring dengan peningkatan usia.
    ~ caruman lebih rendah sedikit berbanding kad perubatan (A), dan menawarkan manfaat yang lebih tinggi.
    ~ tiada pengecualian caruman ye kalau menghidap penyakit kritikal. Caruman kena bayar macam biasa.
    ~ kena perbaharui setiap tahun. Kalau lupa nak perbaharui, kad tak boleh digunakan.

    Ko Takaful
    Ko-takaful tu apa?
    Dalam bahasa mudahnya, perkongsian kos antara peserta dan takaful operator.
    Perasan tak, kalau tengok flyer2 takaful dekat bahagian manfaat hospital & pembedahan, mesti ada tulis macam ni:

    “Caj sebenar (Tanpa ko-takaful)”
    atau pun macam ni:
    “Caj sebenar, seperti yg dikenakan, tertakluk kepada ko-takaful”

    Selalunya ko takaful yang perlu ditanggung oleh peserta ialah 10% dari jumlah bil perubatan, tertakluk kepada maksima RM1000.
    Cth, bil hospital A RM3000. Kad perubatan A tertakluk kepada ko-takaful. Jadi, A kena bayar RM300 pada pihak hospital, dan yang selebihnya pihak takaful akan selesaikan.
    Kalau tanpa ko-takaful, bil hospital RM 3000 akan ditanggung sepenuhnya oleh pihak takaful ūüôā
    Kad perubatan Takaful Malaysia jenis yang tanpa ko takaful ye.

    Jadi, kad perubatan anda yang mana satu?
    .
    .

    Boleh faham?

    Pada yang belum memiliki, mana satu kad yang anda nak pilih?

    Pada saya, semestinya bergantung kepada kesesuaian, keperluan dan bajet masing-masing.

    Saya buat huraian di atas berdasarkan pemahaman dan pengalaman lalu. Kalau ada yang tak betul tu, harap ada yang sudi bagi komen.

    P/s: untuk sebutharga percuma, sila isi borang di ‚ÄúDapatkan Sebutharga‚ÄĚ.

  • ALASAN-ALASAN KENAPA TAK MAHU AMBIL TAKAFUL?

    Assalamualaikum, Salam Sejahtera

    Sharing info dari Kawan- kawan.


    ANTARA ALASAN-ALASANNYA KENAPA TAK MAHU AMBIL TAKAFUL?

    =============================

    Hanya sebagai renungan kita bersama 

    1. AKU NAK TUNGGU DULU LAH!

    -> Tak apa. Tapi nak tunggu sampai bila? Jangan sampai tua sebab caruman dah tinggi. Jangan sampai sakit, sebab dah tak ada syarikat insurans/takaful yang nak tanggung penyakit yang sudah sedia ada sebelum mencarum takaful. Ambillah sementara anda masih muda, sihat dan kuat bekerja. Tahukah anda, jumlah caruman adalah murah ketika masih muda dan sihat serta tidak akan meningkat sehingga usia 80 tahun. 

    2. APA UNTUNGNYA AMBIL TAKAFUL NI??

    -> Banyak untungnya. Sebagai salah satu cara untuk perlindungan untuk masa hadapan. Memang la masa hadapan kita tak boleh tahu  tetapi tapi malang tidak berbau dan kita boleh merancang dari sekarang. Cuba anda kira betapa ruginya anda tak ada perlindungan takaful andai kata di masukkan ke hospital dan bil berpuluh ribu? Habis simpanan dikorek. Nak cari mana lagi? Pinjam mak ayah, saudara mara, kawan2 dan yang paling teruk sekali sampai terpaksa hutang dengan Ah Long. Itu lah sebabnya kenapa takaful/insurans ini dah jadi satu keperluan untuk kita. Lagipun duit caruman takaful/insurans jadi simpanan kita jugak, tak rugi menabung untuk masa hadapan kan?

    3. AKU DAH BUAT DAH SIMPANAN UNTUK ANAK2!!

    -> Alhamdulillah! Bagus! Bertuah anak2 anda.!! Andaikata kita kena sakit jantung @ stroke @ sakit kritikal lain dan sebagainya? Agak2 siapa lagi nak menyimpan untuk anak2 ya? Duit sudah habis untuk bayar bil perubatan anda. Nak pakai duit mana lagi ya?? Semestinya duit yang disimpan untuk anak terpaksa digunakan untuk membayar kos perubatan anda. Makin ramai anak2 yang terpaksa berhenti sekolah dan tak dapat sambung belajar dan dikenakan pula buat pinjaman. Maka dari situ datangnya keuntungan caruman takaful ini yang dapat menjamin simpanan anda di samping membiayai kos perubatan anda, isteri dan anak2.

    4. SORRY, SAYA TAK MINAT LA TAKAFUL2 NIE…!

    -> Bahagian mana yang tak minat tu? Takaful/insurans ni bukanlah sesuatu yang harus diminati @ ada, ada la; takde, takde la.. Ianya merupakan satu keperluan di masa kini. Zaman dahulu kala mungkin tidak tetapi tidak di zaman ini. Kita harus berkembang maju dan mengikut peredaran zaman. Saya ada 1 soalan nak tanya. Siapa yang ada insurans kereta? Kalau ada, kenapa agaknya awak ambil insuran kereta ya? Rasanya penting ke tak insurans kereta tu bila berlaku kemalangan? Bukankah sama konsep insuran kereta dan insuran diri?

    5. COMPANY SAYA DAH TANGGUNG DAN COVER SEMUA RAWATAN DAN PERUBATAN, NAK BUAT APA TAKAFUL LAGI??

    -> Sampai bila agaknya anda akan dicover?? Sampai pencen? Just nak info, andai kata seorang pekerja diserang kanser, sudah tentulah dah tak dapat perform kerja dengan bagus kan? Sebab kena pergi buat rawatan,  kena rehat, kena ambil mc la, cuti dan sebagainya. So, kalau anda jadi boss, ape yang anda buat dengan pekerja ini? Takkan company tanggung seumur hidup? Budak sekolah pun tau jawapan ni. Kalau dah diberhenti kerja, rasa-rasanya senang ke nak cari kerja lain? Kalau ade simpanan di takaful dan pampasan serta kad perubatan yang ada, anda boleh mulakan kerjaya baru dengan memulakan perniagaan dan sebagainya untuk menampung hidup dan meneruskan kehidupan.

    TERIMA KASIH KERANA LUANGKAN MASA UNTUK MEMBACA.

    Ingin mencarumTakaful…???

    Antara produk yg mendapat sambutan paling tinggi :

    1) Persaraan + Simpanan + Perlindungan+ Pelaburan
    2) Tabungan Pendidikan + Anugerah Kecemerlangan Anak + Perlindungan + Pelaburan
    3) Medical card + investment + perlindungan

  • Hello world!

    Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!